SMK RAAD stelt omstreden telecomheffing aan de kaak
Er is een heuse rel ontstaan rond de thuiskopieheffing. Deze belasting, die dient ter bescherming van auteurs, wint aan kritiek van telecombedrijven. Vooral Vodafone spuit kritiek op de heffing, en betaalt deze niet volledig. Hoewel de consument hier nog wel altijd voor betaalt.

Omdat de rechter vorig jaar bepaalde dat technologiebedrijf Acer in Nederland voorlopig slechts de helft van de eerder beoogde thuiskopieheffing hoefde af te dragen, roken andere bedrijven hun kans. T-Mobile lijkt ook niet van plan wél het volledige bedrag te betalen en Vodafone geeft toe dit niet te doen. Dit gesteund door een in opdracht van de betalingsplichtige partijen uitgevoerd onderzoek van Pwc, waaruit zou blijken dat de thuiskopieheffing te hoog is.

De thuiskopieregeling bestaat al sinds 1991, maar het werd recenter door Fred Teeven uitgebreid, als alternatief voor het downloadverbod. De heffing over geïmporteerde goederen dient als compensatie voor inkomsten die auteurs (bijvoorbeeld muzikanten en zangers) mislopen omdat hun producties door de consument gekopieerd worden. Bijvoorbeeld tablets en smartphones werden tot €5 duurder voor de consument. Bedrijven als KPN en Vodafone, maar ook tal van anderen, dragen weer thuiskopieheffing af aan de Stichting Thuiskopie, aangewezen door het ministerie van Justitie. Kritiek op de heffing luidt bijvoorbeeld dat deze ook geheven wordt op telefoons die zakelijk gebruikt worden, en waarop volgens telecombedrijven dus geen producties worden gekopieerd.

Klanten betalen

De Stichting Thuiskopie dient weer geld terug te laten vloeien naar de sector. Echter wordt er ook vaak ten onrechte geld betaald, bijvoorbeeld over geïmporteerde producten die in Duitsland of een ander land verkocht worden. Daarom kunnen verkoopbedrijven gelden terug ontvangen van de Stichting Thuiskopie, zogenoemde restititutie. Voor het mkb-bedrijven is deze restitutie, die vaak duizenden euro's bedrag, vaak een dankbaar kado, in deze tijden van crisis. „Wij staan natuurlijk volledig achter het compenseren van rechthebbenden.

Alleen aan de uitvoering schort het nogal”, zegt ceo Robert Shuter van Vodafone Nederland. Klanten van Vodafone, en vermoedelijk ook van T-Mobile, betalen nog wel volledig voor de thuiskopieheffing. Volgens Vodafone wordt dit echter een apart potje opgeslagen en vloeit dit later terug naar de klant.

Mkb in problemen

Maar meerdere mkb-bedrijven krijgen momenteel te horen dat zij het bedrag, waar zij recht op hebben, niet kunnen ontvangen. 'KPN, T-Mobile, Vodafone rekenen wel de thuiskopievergoeding door maar dragen deze niet af', krijgen zij te horen van de Stichting Thuiskopie. Helaas kunnen wij over deze merken geen geld teruggeven', stelde de stichting onlangs in een email. Oftewel: de mkb-bedrijven krijgen geen geld omdat de 'grote jongens' niet zouden betalen. Wat overigens maar een halve waarheid is, want KPN zal alles over 2013 waarschijnlijk betalen. Wel geeft de stichting aan dat de mkb-bedrijven „meteen betaald krijgen zodra de importeurs betaald hebben.”

„Het is een schande. Vooral omdat de mkb-bedrijven dat geld terugkrijgen”, zegt Clemens Klappe namens SMK Raad uit Enschede, die namens een viertal kleine telecombedrijven in de bres springt en de kwestie aan de kaak stelde. „Voor hen kan dit zomaar een doodsteek worden.” En ook de Stichting Thuiskopie zelf spreekt van een 'treurige situatie'. „Maar we moeten dit zelf oplossen, en wat niet binnenkomt, kunnen we ook niet uitgeven.”
 
Klik op onderstaande link voor het originele artikel in de Telegraaf
 
 
Bron: De Telegraaf - DFT Laatste Nieuws (Fri, 07 Feb 2014 16:22:30 GMT)
Zoeken in publicaties
  
Archief
2012 (16)
2013 (53)
2014 (89)
2015 (104)
2016 (94)
2017 (65)
2018 (52)
2019 (20)
2020 (10)
2021 (0)
2022 (0)
2023 (0)
2024 (0)